Det er alltid et lite sjansespill å tilberede oksefilet. Blir den stekt for mye blir den nemlig tørr, og er den stekt for lite er den selvfølgelig rød og rå. Man kan jo lett rette opp når den er for lite stekt ved å bare steke den lengre, men risikoen er at den blir for mye stekt. Men det er selvfølgelig ikke umulig å få en fantastisk oksefilet, og da er det verdt strevet.

Selvom du kan steke en oksefilet til perfeksjon med en kjernetemperatur på akkurat 57° C, kan du ikke forvente at alle blir fornøyde. Noen mener nemlig at allt oksekjøtt fra kjøttdeig til biff SKAL være gjennomstekt. Men så har jeg da en løsning for dem og, de kan nemlig få endene av fileten, de vil alltid bli mer stekt enn midten.

oksefilet

Langtidstekt oksefilet i ovn

Langtidsstekt eller ikke? Det er en diskusjon som aldri slutter, akkurat som diskusjonen om gass- eller kullgrill. Det er som med religion, og jeg tror på langtidsstekning … og kullgrill! I denne oppskriften blir steken, som du kanskje har skjønt, tilberedet i ovnen, men den kan også lages på en grill!

Ingredienser til 6 personer

  • 3 ss brunt sukker
  • 2 ss grovt salt
  • 1½ kg oksefilet
  • Like mye smør og olje til bruning
  • Litt oksekbuljong eller kraft

Slik lager du oksefilet

  1. Bland sukker og salt godt.
  2. Fjern fettet fra fileten før du gnir den inn med sukker og salt.
  3. Legg kjøttet i en pose som du lukker og lar ligge i kjøleskapet i 12-24 timer – kan gjøres kortere, men det anbefales med lengre tid.
  4. Ta fileten ut av kjøleskapet en times tid før den skal tilberedes, slik at den kommer opp til romptemperatur.
  5. Varm opp en panne med smør og olje.
  6. Brun steken raskt i pannen. Ikke for lenge ettersom du kun gjør dete for å få en fin brun skorpe og ikke steking
  7. Legg så steken over i en ildfast form.
  8. Hell kjøttsausen som ligger igjen i posen over på den varme pannen – er det lite tilsetter du også litt oksebuljong eller -fond.
  9. Kok det opp og hell over steken
  10. Sett steken i en kald ovn før du varmer den opp til 80° C.
  11. Stek steken i ca. 4 timer. Steketiden avhenger av tykkelsen på kjøttet, og hvor nøyaktig ovnen er.
  12. Sjekk eventuelt steken etter en time med et steketermometer. Dersom steken hadde 20° C i kjernetemperatur du satte den i ovnen skal den stige med 10° i timen. Etter en time bør steken derfor ha en kjernetemperatur på 30° C. Regulerer eventuelt temperaturen på ovnen og sjekk igjen om en time.
  13. Hver gang du sjekker temperaturen kan du også helle litt av stekesjyen over steken
  14. Når steken har fått en kjernetemperatur på 57° C er den ferdig, og du kan ta den ut av ovnen.

Dersom du vil holde steken varm etter at du har tatt den ut av ovnen kan du pakke den inn i aluminiumsfolie. Den vill ikke fortsette å steke når du har stekt den på såpass lav varme.

Oksefileten smaker godt med for eksempel fløtegratinerte poteter, stekte poteter eller hasselbackte poteter og en salat.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Oksefilet
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)