Bagna Cauda er en italiensk ansjosdipp – nærmere bestemt fra Piemonte. Hvis du allerede nå har bestemt deg for å ikke lage denne dippen fordi det står «ansjos»,  så lurer du deg selv fra en skikkelig smaksopplevelse. Du kommer til  angre på at du ikke har prøvd denne dippen tidligere etter at du har prøvd den en gang. Jeg lover.

Bagna Cauda

Jeg hater ansjoser! Eller, det vil si at jeg trodde jeg gjorde det før jeg smakte salsa verde – som for øvrig også er en italiensk dipp – for den får en helt annen smak når den er most i  en dipp enn når den spises hel som pålegg.

Ansjosen har sin rett – eller plikt, rettere sagt – til å være i denne dippen. Når den blir blandet og smelter sammen med de andre ingrediensene, så gir den en fedmefylt og lett salt smak som du ikke kan oppnå på andre måter.

Bagna Cauda – Oppskrift

Salsa verde gav meg mot til å prøve andre oppskrifter med ansjos i, som for eksempel vitello tonnato og bagna cauda, som du får oppskrift på her.

Ingredienser til 3 personer

  • 50g drenert ansjos
  • 1  ts salt
  • 5-6 fedd hvitløk
  • 2 dl olivenolje
  • 50 g smør/1 dl yoghurt/25 g smør og 0.5 dl yoghurt

Slik lager du bagna cauda

  1. Hakk ansjosene fint
  2. Finnhakk hvitløk i en morter eller hvitløkspresse
  3. Bland ansjos, salt, hvitløk, olje og smør i en liten gryte som du varmer forsiktig opp slik at det smelter sammen i et par minutter.
  4. Mos pureen hvis du synes den er for grov
  5. Ta gryten av varmen og tilsett evt. yoghurt

Server bagna caudaen varm med rå grønnsaker, som  f.eks. gulerøtter, vårløk, sukkererter, reddiker, asparges, fennikel, paprika, selleri eller minimais til. Du kan også med fordel servere den som forrett med fersk brød, som baguette eller ciabatta til, eller på samme måte som en del av en buffet.

Velbekomme

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Bagna cauda
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time