Børek, burek, borek eller andre variasjoner av ordet er opprinnelig en tyrkisk rett som er ubredt i mange land – som Bulgaria, Hellas, Israel, Italia, Bosnia, Tunisia og flere andre steder. Vi skjønner godt hvorfor retten har blitt utbredt så mange steder, for børek er veldig godt.
Retten består i hovedsak av en deig som blir fylt med kjøtt – eller grønnsaker – før den blir stekt. Som utbredelsen er tilberedningsmetodene mange.
Børek – Oppskrift
Her får du en oppskrift på en typisk Bosnisk børek . Oppskriften har jeg ironisk nok funnet på en spansk nettside og fått oversatt, men den er laget og utviklet etter bosniske tradisjoner fra en av kokkens mange reiser til Bosnia. Du vil finne versjoner av denne børeken i gatebodene i Bosnia der den betraktes som fastfood.
Ingredienser
- 500 g hakket oksekjøtt
- 3-4 ss hakket persille
- 2 egg
- 1 ts paprika
- 1 ts pepper
- 1 ts kanel
- 2 løk
- Olje til steking
- 4 plater filodeig
- 2 ss smør
- Salt
Slik lager du børek
- Bland kjøtt, egg og krydder lett sammen til en grov farse
- Hakk løk grovt og stek dem lett i olje
- Tilsett løken i farsen og bland den lett inn
- Brun farsen i pannen – ikke la den koke i kjøttsaften
- Smelt smørret i en liten gryte
- Legg filodeig platene på en lang rekke
- Fordel farsen på langs i filodeigene et stykke fra kanten
- Ruøø deigen sammen om farsen til en lang pølse
- Rull pølsen sammen til en blomst/sneglehus
- Legg deigen over på en ildfast form og pensl den med det smeltede smøret
- Sett i forhåndsvarmet ovn på 170°C, og la den steke til overflaten er gylden – det tar ca. 15-20 minutter.
Skjær børeken ut i trekantede stykker, og serveres som pizza, selv om deigen er markant annerledes enn pizzadeig.
Velbekomme!