Chili sin carne er en vegetarisk utgave av den klassiske chili con carne som etter hvert har blitt en hyppig gjenganger i mange norske hjem. Denne oppskriften på chili sin carne inneholder quinoa, bønner og mais, og er smakssatt med chili, kanel, paprika og mørk kakao. Dette er en skikkelig koselig vinterrett som helt sikkert vil være velkommen på en mørk og kald kveld.
Chili sin carne – Oppskrift
Den tradisjonelle chili con carne inneholder som regel bønner, tomat og løk, i tillegg til et utallig forskjellige variasjoner av andre ingredienser – og slik er det også med chili sin carne, som både kan lages med linser, bulgur eller som her: quinoa. Her får du en helt enkel variant med bønner, mais og soltørkede tomater, men ønsker du en enda sunnere versjon kan man fylle på med selleri eller gulerøtter for eksempel. Jeg elsker gryteretter fordi man enkelt kan eksperimentere med nye variasjoner, og de kan enkelt stå og passe på seg selv på komfyren. De er derfor utmerket om man skal ha besøk og heller vil snakke med gjestene enn å stå over gryten, har andre gjøremål man vil få unna før man skal spise, eller rett og slett heller vil ligge på sofaen til middagen praktisk talt serverer seg selv. En god gryterett er i tillegg kanskje enda bedre dagen etter, så lag gjerne en stor porsjon!
Ingredienser til 4 personer
- 200 gram tørkede bønner, bløtlagt over natten og kokt ca. 1 time
- 2 ss olje
- 1 hakket løk
- 3 finhakkede hvitløk
- 3 plommetomater skåret i båter
- ½ finhakket chili
- 1 ss kanel
- 1 ts bakekakao
- 2 ts paprika
- ½ ts oregano
- 1¾ dl quinoa
- 1 boks hakkede tomater
- 2 terninger grønnsaksbuljong
- 7 dl vann
- 50 gram soltørkede tomater
- 3 dl frosne mais
- Salt og pepper
Slik lager du chili sin carne
- Varm opp oljen i en stor gryte ved medium varme før du tilsetter løk, hvitløk, tomater, chili og krydder. La det steke et par minutter.
- Tilsett quinoa sammen med hakkede tomater, buljong og vann.
- La chilien simre i 1 time ved lav varme. Tilsett mer vann underveis hvis den koker for fort inn – jeg tilsatte 3 dl vann til etter 30 minutter
- 5 minutter før servering tilsettes de soltørkede tomatene, frosne mais og kokte bønner. Smak til med salt og pepper.
Jeg serverer chili sin carne med tortillachips, creme fraiche, avokado eller ris, men den kan også spises akkurat som den er!
Velbekomme og nyt!