Det er ikke ofte at jeg gidder å lage croissanter fra bunnen. Men det er jo litt blærete å kunne? Jeg synes at det tar lang tid, og de man kan kjøpe frosne eller ferdigstekte smaker rimelig godt.

En hjemmelaget croissant kan fylles med alt fra luft til alt mulig rart. Smør, ost, krem, sjokolade eller syltetøy til frokost. Kylling- eller rekesalat, salami, skinke eller laks med ost, eller hva enn fantasien og appetitten kan by på til lunsj.

Croissant

Det er jo selvsagt at dersom du kjøper ferdigbakt croissant får du ikke lagt noe i croissanten uten å måtte ødelegge den, men dersom man kjøper butterdeig og steker dem selv kan man legge litt ost, krem, eller sjokoladepålegg i før du ruller dem sammen, akkurat som du ville om du laget croissanten fra bunnen.

Croissant – Oppskrift

Du får helt klart best resultat hvis du bruker ingrediensene kalde – helt kalde – når du baker croissanter. Du kan derfor gjerne sette mel i fryseren over natten før du skal bake.

Ingredienser til 20 croissanter

  • 3 dl kaldt vann
  • 2 dl kald melk
  • 60 g gjær
  • 2 egg
  • 1 kg hvetemel
  • 120 g sukker
  • 25 g salt
  • 500 g smør – kaldt selvfølgelig
  • Sammenpisket egg til pensling

Slik lager du croissanter

  1. Bland vann og melk før du rører ut gjæren
  2. Tilsett egg, mel, sukker og salt, og elt blandingen sammen. Deigen skal være fast og kald når den er ferdigeltet
  3. Legg deigen i kjøleskapet i 30 minutter
  4. Legg smøret mellom to biter bakepapir før du banker det flatt med en kjevle. Du skal ha en firkant på ca. 15 x 15 cm når du er ferdig. Smøret skal ikke bli for mykt.
  5. Ta deigen ut av kjøleskapet og legg den på et strødd bord før du kjevler den ut til en firkant på 25 x 25 cm.
  6. Legg smørret på midten av deigen før du bretter alle fire kantene av deigen over. Deigen vil da bli en mindre firkantet deig over smøret som skal være helt tildekket
  7. Kjevl ut deigen så den blir litt flatere og sett den tilbake i kjøleskapet en halv time til.
  8. Ta deigen ut igjen på et strødd bord før du kjevler den til et rektangel som er ca 1 cm tykt.
  9. Brett de to hjørnene på kortsidene mot hverandre to ganger slik at deigen har fire lag med smør.
  10. Sett deigen inn i kjøleskapet i enda en halv time.
  11. Gjenta 8-10
  12. Rull deigen ut til en firkant på 60 x 30 cm
  13. Del den på midten, og del hvert stykke i 10 trekanter.
  14. Rull alle trekantene sammen fra den brede enden til croissanter
  15. Sett croisssantene på en stekeplate og la dem heve til dobbel størrelse – et par timer
  16. Pensl croissantene med et egg
  17. Stek dem i ovnen i en forhåndsvarmet ovn på 200° C i ca. 15 minutter.

Nyd som en del av frokosten eller med fyll i matpakken!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Croissant
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time