Fastelavensboller – Fastelaven har sammenheng med fasten. Fasten hører til religion, og det er jeg overbevist om at  fastelavensboller også gjør – altså hører til religion. Faktisk er det en religion i seg selv.  For vi har alle våre egne tradisjoner og overbevisninger om hva fastelavensboller er.

Fastelavensboller er ikke bare en fastelavensboller. Noen mener a fastelavensboller består av en bolle laget av en helt normal bolledeig, før den pyntes med glasur og strøssel. Andre mener at det skal være normalt med boller fylt med krem. Andre sverger på at det skal være  vannbakkels med krem eller vaniljekrem i. Også videre.

Fastelavensboller med krem – oppskrift

Da jeg var liten fikk vi fastelavensboller med krem i – ikke laget av en vanlig bolledeig, men den lignet mer en bolle enn en vannbakkelse eller smørdeig – en bolledeig med smør i … ekte smør. Den slags boller får vi fortsatt,  kanskje fordi det er jeg som baker … Her får du min oppskrift som er nok til 16 herlige fastelavensboller. 

16 fastelavensboller

2T50M

Kos

Ingredienser

Dette trenger du til bolledeigen

  • 1 dl melk
  • 50 g gjær
  • 125 g mykt smør
  • 375 g hvetemel
  • 4 ss sukker
  • 1 egg

Dette trenger du til fyllet

  • 2 dl melk
  • 1 egg
  • 2 ss sukker
  • ½ vaniljestang
  • 1½ ss hvetemel

Du kan også bruke

  • Litt syltetøy
  • Litt grovhakket sjokolade
  • Litt hakkede nøtter
  • Eller noe annet

Dette kan brukes som pynt

  • Melis
  • Melisglasur
  • Melisglasur med sjokolade
  • Smeltet sjokolade
  • Eller annet du synes kan være fint å pynte med

 

Slik lager du fastelavensboller

  1. Varm melken i en gryte til den er fingervarm - hverken kald eller varm når du tar en finger i - og hell den over i en bolle
  2. Rør gjæren ut i melken, og tilsett resten av ingrediensene til deigen. Spar på litt av melet.
  3. Rør eller elt deigen godt sammen
  4. La deigen heve tildekket på et varmt sted i ca. 1 time
  5. I mellomtiden kan du gjøre fyllet klart. Pisk ingrediensene sammen i en gryte.
  6. La blandingen koke opp og simre i 5 minutter under konstant omrøring.
  7. La kremen avkjøle seg, og rør innimellom
  8. Ta frem deigen etter 1 time og elt gjennom den før du tilsetter resten av melet.
  9. Rull ut deigen til en stor plate før du deler den i 16 like store kvadrater.
  10. Fordel kremen i kvadratene sammen med annet fyll. Det klassiske er å bruke syltetøy, men det er morsomt med andre alternativer også.
  11. Pakk hver kvadrat sammen til en lukket bolle, sørg for å trykke kantene godt sammen.
  12. Legg bollene på en stekeplate og la dem etterheve tildekket i 45 minutter
  13. Stek bollene i en forhåndsvarmet ovn på 200° C i ca. 10 minutter
  14. Pynt bollene når de er helt avkjølt.
  15.  

Server dine boller til gode venner, familie eller lag dem til deg selv om frys ned de du har til overs. Fastelavensboller bør nytes med noe godt og drikke sammen med ro og god stemning. 

Velbekomme!

Hva med en oppskrift på kanelboller som ikke bare kan spises en dag i året? Hehe, selv om det kun er fastelaven en gang i året kan du selvfølgelig spise fastelavensboller hele året rundt - de er jo så gode!

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Fastelavensboller
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time