Kanelboller med eller uten glasur! Nam! Med eller uten strøssel! Nam, Nam! Med eller uten rosiner. Nam, nam, nam! Kanelsnurrer er bare … ja, hos meg lager vi ofte kanelboller til ettermiddagskaffen på søndager. Og til og med noen ganger i stedet for fastelavensboller, de gangene det er tid for dem!

kanelboller

Kanelboller er både enkle å lage og enkle å oppbevare. De er ikke like enkle å spare på. De blir alltid spist rimelig fort. De er også morsomme å lage. Raskt? Nei, det er de ikke. De skal tross alt, som all gjærbakst, heves, og eltes, rulles ut, rulles sammen, skjæres ut osv. Men så er det verdt det når kanelbollene endelig kommer ut av ovnen da!

Kanelboller – Oppskrift

Ja, hva betyr tiden, når resultatet er så godt? Her får du det jeg mener er den beste oppskriften på kanelboller! Kanksje litt overdrevent med at det er den beste oppskriften, men god det er disse uannsett!

Dette trenger du til 18-20 kanelboller

  • 2 dl melk – helst helmelk. Jeg har prøvd med lettmelk for samvittighetens skyld, men jeg synes ikke at resultatet er det samme. De smaker fortsatt godt, bare ikke helt like godt.
  • 50 g fersk gjær
  • 500 g mel
  • 100 g mykt smør
  • 2 egg
  • ½ ts tørket ingefær
  • 1 ts. kardemomme
  • ½ ts salt
  • 3 ss sukker
Til fyllet trenger du
  • 150 g mykt smør – hverken smeltet eller rett ut fra kjøleskapet, men mykt.
  • 100 g brunt sukker
  • 2 ss kanel
  • 1 egg til pensling
Til glasur trenger du (ikke alle vil ha glasur på)
  • 200 g melis
  • 2-3 ss vann

Slik lager du kanelboller

  1. Varm opp melken til den er fingervarm før du rører ut gjæren i den.
  2. Tilsett halvparten av melet og rør sammen
  3. Tilsett resten av ingrediensene og elt deigen sammen. Det er enklest å bruke en røremaskin om du har – medium hastighet i ca. 6-7 minutter. Elt/rør til deigen slipper bollen og håndflatene. Den skal være myk og fettete, ikke hard og tørr.
  4. La deigen heve tildekket et lunt sted i ca. 30 minutter
  5. I mellomtiden kan du tilberede fyllet. Pisk smørret sammen med sukker og kanel til det er lett og luftig.
  6. Rull deigen ut på et melstrødd bord til et rektangel.
  7. Smør fyllet ut – helt ut i kantene
  8. Rull deigen sammen på langsiden til en lang pølse
  9. Skjær pølsen ut i 18-20 like store biter
  10. Legg bollene med den løse enden ned på en stekeplate.
  11. La bollene etterheve tildekket i 30 minutter til
  12. Pensl kanelbollene med et sammenpisket egg før du steker dem i en forhåndsvarmet ovn på 225º C i ca. 10 minutter. De skal være gyldne.
  13. La bollene avkjøles før du eventuelt lager glasuren av melis blandet med vann til ønsket konsistens og smører på.

Server og nyt bollene! Velbekomme!

Tips 1: Kanelboller uten glasur kan fryses. Bare tin de i ovnen i noen minutter og smør dem eventuelt med glasur innen de serveres. Smaker helt som nybakt.

Tips 2: Du kan også bake kanelboller i en langpanne som en stor kake  i stedet for mange små snegler.

Tips 3: For en annen opplevelse kan kanelboller også pyntes med enten nøtter eller rosiner før de stekes.

Skal det være noen litt kulere kanelboller, så kan du jo prøve deg på kanelsnurrer istedet.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kanelboller
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time