Hva er bedre enn is og kake? Iskake! Og du kan lage den selv. Det tar tid – spesielt hvis du ikke har en ismaskin. Det må være min neste investering. Men det er egentlig ikke vanskelig å lage iskake uten ismaskin, du skal bare ha mere tålmodighet enn hvis du har en ismaskin. 

Iskake består av is enn av kake. Men den ligner en kake, litt. Du kan lage iskake med bunn av for eksempel kjeks eller du kan lage den uten bunn – eller av bunn av is …

Hjemmelaget iskake – oppskrift

Denne oppskriften på iskake er med to salgs is. Og med sjokolade. Det er et tynt lag av is laget av plommer og et tykkere lag av jordbæris i bunn. 

12 personer

8T40M

Kos

Ingredienser

  • 5 dl kremfløte
  • 2 dl melk
  • 5 eggeplommer
  • 1 dl glukosesirup
  • 125 gram sukker
  • 300 gram jordbær
  • ¼ porsjon plommeis
  • 100 gram mørk sjokolade – ca. 70% kakaoinnhold
  • 25 gram smør
  • Krem, kirsebær, sjokolade og plommer til pynt eller annen pynt du synes er passende og fint

Slik lager du iskake

  1. Bland alle ingrediensene unntatt jordbærene i en kjele, og varm opp til maks 85°C. Det må ikke koke. 
  2. Sett kremen i kjøleskapet og la den kjøle helt ned. 
  3. Hakk jordbærene fint og bland det sammen med den avkjølte kremen.
  4. Klipp et stykke bakepapir ca. 12 x 65 cm, og bekle springformen - ca. 20 cm i diameter - med det, så du får en høy kant. 
  5. Hell blandingen i springformen, og dett den i fryseren i minst 2 timer, til den er fast i overflaten. 
  6. Lag imens plommeisen (samme fremgangsmåte som jordbærisen, bare med plommer) eller kjøp en is.
  7. Spre denne isen utover den faste jordbærisen og sett springformen i fryseren igjen i minst 5 timer. 
  8. Smelt sjokolade og smør over vannbad og la det kjøles litt ned. 
  9. Smør sjokoladen på isen og sett den i kjøleskapet i ca. 1 time før servering. 
  10. Ta isen ut av formen og pynt med krem, bær, plommer, sjokolade eller hva du måtte ønske. 

Iskake med fast bunn

Vil du gjerne ha en fast bunn i din iskake, så knus 150 gram digestive kjeks. Det kan du gjøre for eksempel ved å ha dem i en pose beregnet til matvarer og gi dem en ordentlig omgang med kjevlen eller kjøtthammeren. 

Smelt 75 gram smør og bland det med kjekssmulene. Blandingen presser du som det første ned i bunnen av springformen. Du kan eventuelt ha bakepapir i bunn av formen. Sett formen i kjøleskapet i en times tid, så bunnen (smøret) stivner, før du heller jordbærisen over. 

Server iskake med vafler og sjokoladekake med kjeks eller alene som den er. 

Hvor lenge kan iskake holde seg i fryseren?

Is består jo som kjent av fløte og egg - ihvertfall denne iskake. Den blir ikke så lett dårlig som i sunnhetsskadelig, men konsistensen kan bli annerledes og der kan bli vannet i smaken. Men den holder seg minst i 2-4 måneder i fryseren og er fortsatt en god smaksopplevelse. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Iskake
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time