Italienerne er virkelig eksperter når det gjelder forskjellige pastaretter. Bare tenk på den fantastiske pasta carbonara.

Det skulle jo i og for seg bare mangle ettersom pasta kommer fra Italia, men det er så mange forskjellige variasjoner på ulike pastaretter, og jeg har enda ikke smakt en jeg ikke liker.

Pasta carbonara ble for første gang laget i midten av 1900-tallet i Roma. Man bruker tradisjonelt spaghetti, men det fungerer også med båndpasta, penne og lignende. En italiener vil nok si at det er helt feil da.

Det er selvfølgelig også andre ingredienser. Pasta carbonara består også av røkt flesk eller bacon, egg og ost – i korte trekk. Men det er mange variasjoner som tilfører ting som erter, sopp, fløte eller andre grønnsaker.

Pasta carbonara

Pasta carbonara – oppskrift

I denne oppskriften her har jeg brukt penne. Og så har jeg brukt mascarpone – hjemmelaget mascarpone. Det blir jo nesten ikke mer italiensk. Bortsett fra om jeg hadde brukt spaghetti kanskje?

Ingredienser til 4-5 personer

  • 500 g penne
  • 1 løk
  • 12 skiver bacon
  • 2 eggeplommer
  • 2½ dl revet parmesan
  • 3-3½ dl mascarpone
  • 3-4 ss hakket persille
  • Salt og pepper

Slik lager du pasta carbonara

  1. Kok penne som angitt på pakken. Husk nok vann og salt i gryten
  2. FInhakk løk
  3. Hakk opp bacon i 1 cm store biter og stek på en tørr panne
  4. Tilsett løk, og stek til både løk og bacon er gyldne og brune
  5. Sett ned varmen og hell overflødig fett ut av pannen
  6. Bland ost, eggeplommer, salt og pepper i en skål
  7. Hell ut vannet fra pastaen når den er ferdigkokt, men spar på litt av kokevannet
  8. Hell pastaen i pannen med løk og bacon og skru varmen av
  9. Tilsett osteblandingen og bland alt godt sammen.
  10. Tilsett kokevann fra pastaen inntil du har en passende konsistens.
  11. Server pastaen med litt hakket persille

Tips: Spar gjerne på det overflødige baconfettet, og bruk som alternativ til smør ved en annen anledning for et hint av baconsmak. Du kan også smøre det på brød under annet pålegg som alternativ til smør.

Server gjerne pasta carbonara med noen skiver brød dersom det ikke helt er nok mat, eller en salat.

Velbekomme

Summary
recipe image
Recipe Name
Pasta carbonara
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email