Jeg baker ofte selv sukkerbrød, når vi skal ha for eksempel bløtkake. Det gjør jeg for det første fordi jeg synes mine sukkerbrød smaker bedre og de er ikke så tørre. For det andre fordi vi ofte er for mange til en enkelt kake og for få til to, dersom sukkerbrød til kaken er i standardstørrelse. 

Når du selv baker sukkerbrød, kan du steke dem i nøyaktig den samme størrelsen som passer til ditt antall gjester du har invitert – firkantet eller rund … ja, eller andre former hvis du er kreativ. 

En standardstørrelse sukkerbrød er omtrent 21 cm i diameter og gir ved normalt fyll fordelt mellom tre sukkerbrød nok til 8-10 personer. Når vi er samlet til bursdag med de aller nærmeste er vi ofte 12-14 personer. Derfor bruker jeg en springform som er ca. 26 cm i diameter når jeg steker sukkerbrød. 

Sukkerbrød – oppskrift

Denne oppskriften er altså til tre sukkerbrød på 26 cm i diameter. Om du vil ha størrelse på 21 cm kan du bruke 2/3, så for eksempel 6 egg blir til 4 osv. 

3 deler sukkerbrød (12-15 personer)

45M

Kos

Ingredienser

 • 190 gram sukker
 • 6 egg
 • 115 gram hvetemel
 • 35 gram potetmel – kan evt. erstattes av hvetemel, så du bruker 150 gram hvetemel istedenfor
 • 1 toppet ts bakepulver 
 • Litt smør til formen

Slik lager du sukkerbrød

 1. Forvarm ovnen på 175°C - ikke varmluft. 
 2. Pisk sukker og egg kremet og skummende - gjerne 10 minutter med en håndmikser. Det skal bli tykt sånn som krem. 
 3. Bland hvetemel, potetmel og bakepulver og sikt det i eggeblandingen litt av gangen, mens du vender det forsiktig rundt og blander det inn i eggemassen. IKKE pisk, da pisker du luftigheten ut og bunnene blir tunge og massive. 
 4. Smør en springform med en diameter på ca. 26 cm, og hell deigen i, og skudd den ut til sidene. 
 5. Sett den nederst i den varme ovnen og stek den i 20-30 minutter - til den er gjennomstekt. 
 6. La den kjøles litt ned for du tar den ut av formen og lar den kjøles helt ned på en rist. Den kan få litt merker etter risten, men det betyr ikke noe, det blir jo dekket med fyll senere. 
 7. Når kaken er helt kaldt deles den i tre like tykke sukkerbrød. 

Har du en kakebunndeler så er det ikke noe problem - og ja, en sånn finnes - men ellers kan det være litt komplisert de første gangene du skal skjære kaken. 

Bruk en lang, skarp kniv og marker hele veien rundt 1/3 ned ovenfra og 1/3 nedenfra på kaken. Skjær deretter inn mot midten, snu kaken rundt og skjær igjen inn mot midten. Fortsett til du har skåret inn til midten hele veien rundt i markeringen hele veien rundt i markeringen. Fortsett på samme måte med den neste markeringen. 

Tips 1: Vil du ha en mørk bunn, så kan du erstatte 25 gram av hvetemelet med kakao. 

Tips 2: Blir kaken for mørk før den er ferdigstekt, så dekk den med aluminiumsfolie. 

Tips 3: Hvis du fordeler deigen ut mot kanten av springformen så det blir en liten fordypning i midten, unngår du at den buler opp under stekingen. 

Mere sulten på noe god bakst? Prøv for eksempel bananpannekaker eller en deilig iskake

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Sukkerbrød
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time