Er du så heldig at du bor i nærheten av skogen, så bør du lage blåbærmuffins med selvplukkede blåbær! De smaker dessuten herlig, varme etter en hel dag ute i skogen. Da er du heldigere enn meg, for selvplukkede blåbær smaker mye bedre enn de importerte jeg er nødt til å kjøpe i matbutikken. Jeg bor nemlig et stykke unna skogen, er litt lat, og har lyst på disse muffinsene selv når blåbær ikke er i sesong her i Norge. Da er jeg nødt til å bruke importerte blåbær fra butikken. Men det er lov å drømme seg litt bort!
Blåbær blir som oftest brukt som tilbehør til frokost, desserter, drikke eller bakverk – altså søtsaker. Blåbær er dog faktisk også veldig godt i salaten. Men her får du en oppskrift på en skikkelig herlig og søt bakverk – utmerket til kaffen eller søt kveldskos – blåbærmuffins.
Blåbærmuffins – oppskrift
Jeg har desverre ikke blåbær i hagen eller i nærheten av der jeg bor, det er dessuten utenfor blåbærsesongen nå. Hvis det var slik ville oppskriften enkelt og greit ha startet med: Gå ut i skogen og plukk 200g blåbær, men det får jeg heller drømme om. Det må kanskje du og, eller ikke, det bestemmer du jo selv kanskje? Disse kan du lage enten med eller uten smuldretopping for en ekstra tvist.
Ingredienser til 12 muffins
- 300g mel
- 1½ ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 125g sukker
- Revet skall fra ½ sitron
- 200g blåbær – gjerne nyplukkede
- 110g smør eller margarin
- 1¾ dl melk
- 2 egg
Hvis du vil ha smuldretopping på muffinsene trenger du også:
- 25g smør eller margarin
- 25g brunt sukker
- 60g mel
- ¼ ts kanel
- ¼ ts kardemomme
Slik lager du blåbærmuffins
- Sett ovnen til 200°C.
- Bland mel, bakepulver, vaniljesukker, sukker, sitronskall.
- Smelt smør/margarin
- Pisk melk, egg og smør/margarine sammen
- Lag en fordypning i melblandingen og heller i eggeblandingen samt blåbærene
- Venn deigen hurtig med en skje, det gjør ikke noe om det er noen små melklumper i deigen. Du skal nemlig ikke røre for mye i deigen for da blir muffinsene tunge og massive istedet for luftige og lette.
- Fordel deigen i muffinsformene, og stek dem i 10-15 minutter
Vil du ha smuldretopping på muffinsene gjør du følgende før du setter muffinsene i ovnen:
- Smelt smør/margarin
- Bland sukker, mel, kanel og kardemomme
- Tilsett smeltet smør/margarin og bland til du får en smuldrende, tør deig – en smuldredeig
- Fordel smuldredeigen på de ubakte muffinsene, og sett dem deretter i ovnen i 10-12 minutter.
Tips: Når jeg lager blåbærmuffins legger jeg alltid silikon- eller papirformene i en muffinsplate, slik at jeg unngår å muffinsformene velter eller utvider seg når deigen hever og ender som små kaker istedet for fine, høye muffins.
Hos meg er denne oppskriften nok til 3 personer – hvis man er rask. Blåbærmuffinsene er utrolig gode, og forsvinner derfor raskt. De kan fint holde seg 3-4 dager i kjøleskapet – dersom de får stå der i fred da!