Cæsarsalat eller cæsar salat! Samme hvordan du stavver det eller hvordan du sier det, så kommer vi ikke utenom at denne salaten er særdeles lekker – og så kan den til og med spises som en selvstendig rett, ikke bare som tilbehør til noe annet.
Det gjelder da selvfølgelig også denne versjonen – som jo er en av mange varianter, for det finnes nemlig veldig mange forskjellige oppskrifter på cæsarsalat. Som de fleste andre variantene av cæsarsalat inneholder salaten en hjemmelaget oljedressing, ost og krutonger.
Tradisjonelt inneholder denne salaten ikke kjøtt, men de fleste av oss er nok mest kjent med å få den servert med kylling, og det blir denne her også.
Cæsarsalat – Oppskrift
Denne cæsarsalaten er tilberedt på en litt annen måte enn den du ville fått servert på en bistro, cafe eller et annet spisested. Men den er helt klart verdig for en keiser. Okey, det var ikke Julius Cæsar – om han var keiser eller ikke – som har gitt navnet til denne salaten, men derimot var det den italiener-amerikanske kokken og restauranteieren Caesar Cardini, så vidt man vet. Men nå får vi komme oss tilbake til grunnen til at du er her, oppskriften.
Mange tilfører ansjosfileter i dressingen – most selvfølgelig – men det gjør vi ikke i denne oppskriften.
Ingredienser til 4 personer
- 2 eggeplommer
- 4½ ss olivenolje
- 1½ ss sitronsaft
- 1 fedd hvitløk
- 1 ts dijonsennep
- 100 g loff
- 150 g revet ost
- 350 g kylling i strimler
- Litt olje til steking
- 1 hode romainesalat
- Litt hakket rød chili
- Salt og pepper
Slik lager du Cæsarsalat
- Legg eggeplommer, 4ss olje, sitronssaft, hvitløk og dijonsennep i tillegg til litt salt og pepper i en bolle. Rør blandingen godt til den blir lys og kremaktig – litt som majones.
- Sett dressingen i kjøleskapet i minst 15 minutter mens du tilbereder resten av salaten.
- Sett ovnen på 200º C.
- Skjær brødet i små biter som du blander med ½ ss olje og legger på en stekeplate.
- Stek brødet i ovnen i ca. 10 minutter til brødet har blitt sprøtt – snu dem et par ganger underveis
- Fordel halvparten av osten i 4 porsjoner – ca. 1 ss til hver – på en annen stekeplate som du steker i ca. 6 minutter til de er gyldne og sprø
- Stek kyllingstrimlene i en varm stekepanne med olje til de er gjennomstekte
- Skyll og riv salatbladene i biter og fordel den i store og dype tallerkener
- Fordel kyllingen, krutonger, hakket chili og revet ost over salaten
- Hell dressing over og legg til slutt ostechips på toppen.
Server, og nyt en herlig og frisk salat, eller prøv en av våre andre salater.