Paideig – en klassisk oppskrift! Uansett hvilken pai du vil lage, er det viktigste at den har en ordentlig paibunn til. Her får du en oppskrift på en paideig som danner en god bunn for stort sett alt av det du måtte ønske å ha som paifyll.

Paideig

Paideig – oppskrift

Det er ikke så veldig avansert å lage paibunn, du skal bare ha en god paideig. Det er heldigvis ganske lett, du skal bare følge trinnene nedenfor. Du kan også lese noen av tipsene til hva du kan bruke restene av paideigen til, under oppskriften.

Ingredienser til 1 paideig (10-12 små)

 • 4-5 dl hvetemel
 • 1 ts salt
 • 175 g smør
 • 2 ts vineddik
 • 1 dl vann

Slik lager du paideig

 1. Bland sammen mel og vann i en skål. Bland det kalde smørret sammen med hvetemelet så det nærmest smuldrer i små stykker. Tilsett vineddik og vann.
 2. Elt det sammen til en deig. Deigen skal rulles ut til en firkant eller en sirkel. Legg paideigen på en bakeplate og la den avkjøle i minimum 10 minutter – gjerne lengre.
 3. Glatt deigen i en lett smurt form. Prikk mikrohull i bunnen med en gaffel og forstek paideigen i 10 minutter ved 175° C.

Så har du en paideig klar for fyll og kan brukes til en lang rekke ulike paier. Det tar ca. 25 minutter å komme hit. Imens du forsteker paideigen kan du begynne å lage fyllet til paien. Her på siden kan du bruke denne paideigen til blandt annet spinatpai og laksepai.

Det kan du bruke restene av paideig til

Hvis du har laget paideig før, vet du nok at det er veldig vanskelig å treffe nøyaktig på mengden som passer perfekt til en paiform. Ja, det er nesten umulig å lage en paideig der det ikke er noen rester. Hva gjør man da med restene? Her har du en rekke forslag til hva du kan gjøre.

 1. Mini – pai: Press paideigen ned i muffinsformer og dekk den med pisket eggfyll, eventuellt krydret med hva hjertet eller munnen ønsker, og put deretter stykker med skinke eller bacon i mini- paien eller hva som er til overs av grønnsaker fra den opprinnelige paien.
 2. Kanel- pai- ruller: Ta den resterende paideig og den elt den sammen, rull deigen flat og ut, slik at den er relativt firkantet. Dryss den utrullede deigen med kanel og sukker. Rull deigen sammen igjen til en lang stamme, skjær den i skiver og stek kanel- pai- rullene i ovnen.
 3. Mini empanadas: Saml den resterende deigen, rull den og skjær deigen ut i sirkler med en diameter på minimum 5-6 cm., gjerne litt større. Fyll dem med kylling og ost i midten av den runde deigen. Fold deigen sammen og saml dem i kantene. Deretter stekes dem i ovnen og vips… så har du mini empanadas.
 4. Hjemmelagde ostebriks: Elt den resterende paideig og rull den ut igjen. Skjær små firkanter ut. Dekk firkanene med revet parmesan ost. Ha dem i ovnen til osten er smeltet – så har du dine egne ostebriks.
 5. Paideig – stenger: Elt deigen, rull den ut og skjær den i lange strimler. Dryss med sesamfrø og stek dem i ovnen. Så har du litt snacks til kveldskaffen.
Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Paideig
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time