Noen elsker øllebrød, andre hater det. Jeg har ikke noe spesielt forhold til denne grøten. Jeg har aldri savnet øllebrød, men jeg liker det godt når jeg får det servert.
Men det er mange barn som liker øllebrød. Denne retten lager jeg etter en gammel oppskrift som jeg har fra min farmor. Øllebrød er faktisk en rett som er over 800 år gammel – så gammel jo altså ikke min farmor, men oppskriften hennes på øllebrød er uansett veldig god.
Hva er øllebrød?
Øllebrød er en dansk resterett. Den ble til av at man for de 800 år siden spiste mørkt brød om morgenen, middag og på kvelden. I tillegg var vannet skadelig å drikke, faktisk livsfarlig. Rester av brød fra måltidene ble kastet i en kjele som sto på bålet der også ølrestene kom i. Øllet bløtet opp brødet og varmen gjorde alt til en grøt – og sånn ble øllebrød til.
I mitt husmorleksikon fra 1949 står det at man noen steder spiser utvannede spekesild til grøten. Om man fortsatt gjør det vet jeg ikke, men om noen som leser som gjør det, så gjerne skriv en kommentar.
Bildet er hentet fra RhinoMind.
Øllebrød – oppskrift
Egentlig er det ikke så stor forskjell på hvordan man lager retten. Den store forskjellen på denne oppskriften og andre er nok at det er sitronskall i denne.
4 personer
12T 10M
Frokost
Ingredienser
- 350 gram mørkt rugbrød – ikke noe med kjerner i, men det kan gjerne være gammelt og tørt, men selvfølgelig ikke muggent.
- 1 liter kaldt vann
- 1 liter hvitøl
- Revet skall av 1 økologisk sitron
- 50 gram sukker
- 1½ dl kremfløte
Slik lager du øllebrød
- Jeg starter kvelden før, øllebrødet bør serveres etter å ha bløtet rugbrødet over natten.
- Det utbløtede brødet siler jeg gjennom et dørslag – som det står i min oppskrift. Det gjør jeg dagen etter, når øllebrødet skal serveres.
- Deretter har jeg massen i en kjele sammen med hvitkål, sitronskall og sukker, som jeg lar koke opp.
- Når grøten er varmet opp, porsjonsanretter jeg den og har en kladd med krem på. Velbekomme!
Tips: Du kan erstatte sitronskall med et stort skall fra en appelsin og en kanelstang som du har i grøten imens den koker opp, Det gir en litt annerledes, litt julete smak. Husk å ta ut overflødig skall og stangen opp før du serverer retten.
Du kan også tilsette 2 ts kakaopulver, som gir en god smak.
Øllebrød til baby
Øllebrød brukes som en «start»- mat til babyer. Små barn skal naturligvis ikke ha øl. Derfor kan du lage øllebrød til små barn slik:
Ingredienser til 1 porsjon
- 2 skiver mørkt rugbrød uten kjerner
- 2 dl vann eller morsmelkerstatning
- Litt sukker til å få en god smak og gjerne litt krem
Slik lager du øllebrød til små barn
- Smuldr rugbrødet i en kjele og hell vannet eller morsmelkerstatningen i.
- Kok alt opp og la det koke i et par minutter.
- Press øllebrødet gjennom et dørslag og smak eventuelt til med litt sukker.
- Server med en klatt pisket fløte.