Paella er en rett som blir laget i en og samme panne. Enklere retter er vanskelig å finne, og dessuten blir det jo raskere når man i tillegg får mindre oppvask til slutt!
Paella er en spansk risrett som egentlig kan lages av alt mulig. Det blir derfor ofte kalt en «meterpanne». Alt innenfor en meter av pannen går inn. Den eneste regelen for en paella er at det skal være ris i, og den skal krydres med safran.
Ja, det er ikke bare en spansk rett, men faktisk nasjonalrett. Navnet er rett og slett det spanske ordet for stekepanne.
Safran er et dyrt krydder – utrolig dyrt. Ja, vi snakker 10.000-20.000 kroner pr kg avhengig av typen. Safran blir laget av de tørkede arrene fra safrankrokusen. Til 1 kg safran kreves det minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000-200 000 arr som plukkes og renses for hånd. Man kan heldigvis kjøpe safran i små porsjon. Det er ikke uvanlig å kjøpe under ½ gram safran. Det er nemlig mye smak, farge og lukt i kun en liten mengde til paelllaen.
Paella – Oppskrift
Min oppskrift på paella fant jeg frem til ganske nylig, og jeg har enda ikke skrevet den ned, så da gjør jeg det nå. Den ble skapt for noen dager siden da vi plutselig fikk gjester. Det er nemlig enkelt å lage paella til flere ved å bare tilsette mer ris og grønnsaker.
Ingredienser til 6 personer
- 10 vårløk
- 4 røde paprikaer
- ½ dl solsikkeolje
- 5 dl risottoris og 1 dl basmatiris – jeg hadde ikke nok risottoris
- ½-¾ ts safran
- 2-2½ dl hvitvin – en god skvett
- 7 dl grønnsaksbuljong
- 600 g reker – 1 kg med skall
- 2 sitroner
- Salt og pepper
Slik tilbereder jeg paella
- Rens og skjær paprika, vårløk i små biter
- Tilsett halvparten av oljen i en stor stekepanne, og stek grønnsakene i den et par minutter.
- Ta grønnsakene ut av pannen igjen før du tilsetter resten av oljen.
- Tilsett ris og safran i pannen og stek til risen er gjennomsiktig
- Tilsett hvitvinen og la den koke nesten helt inn i risen
- Tilsett buljongen, og la hele blandingen simre under lokk i ca. 20 minutter, intill risen nesten er gjennomkokt.
- Skjær opp sitronen i båter
- Legg grønnsakene tilbake i pannen sammen med rekene
- la blandingen koke videre til rekene har blitt gjennomvarme
- Smak til med salt og pepper og pynt med sitronskiver
Server paellaen i pannen på bordet, gjerne med rundstykker til. Ettersom denne ble servert til uventede gjester, hadde jeg ikke hjemmelagde, men jeg bestemte meg heller for å friske opp de butikkjøpte. Jeg blandet sitronsaft, honning, koriander og fennikel sammen før jeg penslet det på rundstykkene. Jeg stekte dem så i ovnen som vanlig. Det gikk unna og smakte herlig til paellaen.