Nam, aspargessuppe. I min barndom var det noe vi fikk servert til de store familiefestene. Aspargesene var nemlig dyre – det er de fortsatt, men ikke dyrere enn at en porsjon aspargessuppe kan tilberedes for ca. en 10-kroner.

Det er sannsynligvis billigere å kjøpe pulverssuppe eller frossen aspargessuppe, men den blir jammen ikke like god som den du lager selv. Det tar dessuten ikke noe lengre tid – tvert imot – å lage suppen selv.

Aspargessuppe

Hjemmelaget aspargessuppe – Oppskrift

Denne aspargessuppen er laget med både hvite hermetiserte asparges og ferske grønne asparges, men du kan gjerne også kun bruke de hvite. Vi synes bare det gir en ekstra god smak med den sprøe, friske, grønne aspargesene til.

Dette trenger du til 4 personer

 • 2 bokser hvite asparges
 • 15 g smør
 • 3 ss hvetemel
 • 3-4 dl melk
 • 1 bundt grønne asparges
 • Kjøttbuljong
 • Salt og pepper

Slik lager du aspargessuppe

 1. Begynn med å separere de hvite aspargesene og væsken. Legg væsken i en egen bolle og aspargesene i en sil for tørking.
 2. Smelt smøret – pass på at det ikke brunes
 3. Tilsett mel under omrøring til du har en fast masse
 4. Tilsett melken – litt om gangen – mens du rører konstant, slik at det blir som en hvit saus.
 5. Tilsett væsken fra aspargesene – ca. 2 dl – lidt om gangen – under konstant omrøring
 6. La suppen koke opp og smak til med salt og pepper
 7. Mos aspargesene før du tilsetter de i suppen
 8. La suppen fortsette å koke mens du tilsetter buljongen
 9. Brekk av den nederste delen av de grønne aspargesene og tilsett e i suppen de siste 2-3 minuttene

Server suppen med en skive godt brød til! På bildet har vi servert suppen med rundstykke med litt salt på toppen. Det er laget ved å væte brødet litt før vi strødde litt grovt salt og stekte de i ovnen. Slik blir rundstykkene litt mer spennende.

Dette viste du ikke om asparges

Asparges er i sesong i juni – bde de hvite og grønne. Det er altså i juni at aspargesene også er billigst og smaker best. Okey, det visste du kanskje allerede? Men visste du også at vi har spist asparges i over 20.000 år – altså kanskje ikke akkurat vi nordmenn, men egypterne? Asparges er faktisk nevnt i en kokebok fra det tredje århundre! Asparges er blitt en såpass viktig grønnsak mange steder. Det holdes til og med en aspargesfestival i den tyske byen Schwetzingen hvert år med kåring av en aspargesdronning – det visste du nok ikke!

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Aspargessuppe
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time