Chana Masala er en vegetarisk rett, altså helt uten kjøtt. Det at den er uten kjøtt har ingen ting å si, for den har en fantastisk smak, gir proteiner og metter godt. Retten stammer fra det indiske subkontinent, og finnes spesielt i det indiske og pakistanske kjøkken.
Retten består blant annet av en slags kikerter som kalles chana. De er mindre enn alminnelige kikerter, men med en sterkere smak og fastere konsistens.
Chana Masala – Oppskrift
Jeg har nå fortsatt valgt å bruke alminnelige kikerter, ettersom disse er lettere å få tak i her i Norge. Det gjør heller ikke retten noe dårligere kan jeg love deg. Det er masse smak i retten på grunn av de mange herlige krydrene. Jeg savner hvertfall ikke chana.
Dette trenger du for å lage chana masala
- 3½ dl tørre kikerter – husk å bløtlegge dem 6-8 timer før du skal lage retten.
- 2 ss olje
- 2½ dl løk i tynne skiver
- 1 ts hakket ingefær
- 1 fedd hvitløk
- 1 ¼ dl tomater – i småbiter
- 1 grønn chilli
- ½ ts chillipulver
- ½ ts gurkemeie
- 1 kanelstang
- ½ ts tørket nellik
- ½ ts kardemomme
- 1 laurbærblad
- 1¼ hakket løk
- 1¼ ta garam masala
- litt grønnsaksbuljong
- ½ ts bukkehornsfrø
- 1-2 ts tamarind paste
- Salt
Slik lager du chana masala
- Skyll de bløtlagte kikertene i rent vann, legg dem i en gryte med vann som du lar koke til de er møre, ca. 30 minutter
- Imens kan du begynne med å steke løkskivene gylne i litt olje
- Tilsett ingefær og finhakket hvitløk og la dem steke litt
- Tilsett tomatene med litt salt
- Tilsett finhakket chilli
- Stek til tomatene er myke og den rå smaken har fordampet.
- Tilsett chillipulver og gurkemeie og stek litt til
- Sett blandingen til side for avkjøling før du blender den til en fin masse
- Stek imellomtiden kanelstangen, nellik, kardemomme og laurbærbladet i litt olje
- Tilsett hakket løk som du steker til de er gyldne
- Tilsett tomatblandingen før du blander den godt inn
- Tilsett garam masala
- Tilsett de kokte kikertene og eventuelt buljong.
- La retten simre i 3-5 minutter
- Smak til med tamarind pasten
- Dryss evt. med litt finhakket urt – koriander, persille eller lignende rett før servering
Server Chana Masala med f.eks ris eller chapati.