Baklava er en dessert – et bakverk – som stammer fra … ja, det vet man faktisk ikke helt, men det er en kjent, og mye spist kake i mange land. Du finner baklava i blant annet Albania, Bosnia, Bulgaria, Hellas, Kosovo, Montenegro, Serbia og Tyrkia. Flere av disse landene, og andre land i midtøsten hevder at de er opphavslandet til dette søte bakverket.

Baklava

Baklava – Oppskrift

Men uannsett hvor retten kommer fra, så er det et skikkelig godt bakverk. Det er mange opphavsland, og dermed også mange forskjellige varianter av oppskriften. Her får du en variasjon på baklava som hvertfall jeg synes er veldig god.

Ingredienser

  • 1½ ts revet sitronskall
  • 560 g + 2 ss sukker
  • ½ sitronsaft
  • 90 g honning
  • 2 ss  appelsinblomstvann
  • 300 g valnøtter
  • 300 g mandler
  • 2 ts kanel
  • 200 g smør
  • 375 filodeig

Slik lager du baklava

  1. Bland 3¾ dl vann, sitronskall og 560 g sukker i en gryte som du koker opp under konstant omrøring til sukkeret er oppløst
  2. La koke i 5 minutter, før du setter ned varmen og lar dem småkoke i enda 5 minutter
  3. Tilsett sitronsaft, honning og appelsinblomstvann og la blandingen koke et par minutter til
  4. Sett hele gryten til avkjøling i kjøleskapet
  5. Smelt smør
  6. Hakk nøtter og mandler som du blander med 2 ss sukker og kanel
  7. Smør en langpanne med litt smeltet smør
  8. Del filodeigen i 12 like store deler som du ruller ut slik at de passer til stekeplaten
  9. Dekk bunden av stekeplaten med et lag filodeig
  10. Smør laget med smeltet smør
  11. Legg enda et lag filodeig, som igjen smøres med smeltet smør
  12. Følg dette til du har 6 lag med filodeig som er smurt med smeltet smør oppå hverandre
  13. Legg så hakkede nøtter og mandler på det øverste laget.
  14. Fortsett med lagene med filodeig og smør til du har lagt på alle lagene. Avslutt med resten av smøret
  15. Det øverste laget presser du ned i formen før du skjærer inn små ruter
  16. Stek kaken i en forhåndsvarmet ovn på 170 °C i 30 minutter før du setter varmen ned til 150° C og steker i 30 minutter til
  17. Ta kaken ut av ovnen og skjær den ut etter de små rutene laget før den ble stekt
  18. Hell den avkjølte sirupen over kaken

Velbekomme

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Baklava
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)