Biryani er en orientalsk rett som er både velduftende og -smakende med sterk krydderblanding, krydder som vi nordmenn vanligvis bruker i søtsaker og bakevarer – nellik, kardemomme og kanel – men også sterke ingredienser som ingefær, chilli og hvitløk.

Biryani kan spises med okse-, kylling-, geite-, lammekjøtt, reker eller grønnsaker som poteter, aubergine eller gulerøtter om den skal være vegetarisk.

Kylling biryani – oppskrift

Det er noe spesielt med indisk mat, ikke bare smaken, men også lukten og utseendet. Maten er liksom mer fargerik og spennende – i mer enn bare ordets forstand.

Her får du vår oppskrift på biryani. Den er med kylling, men du kan gjerne bruke annet kjøtt og grønnsaker, og ellers følge samme fremgangsmåte.

Biryani

Ingredienser til 4 personer

  • 1 kanelstang
  • 2 kardemommekapsler
  •  4 nelliker
  • 1 løk
  • 2 røde chilli
  • 1 liten bit fersk ingefær
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 tomat
  • 600 g kyllingbryst
  • 300 g ris – gjerne basmati – for en kalorifattig utgave kan du bruke blomkålris.
  • 1 ss smør
  • 1 laurbærblad
  • 1 dl olivenolje
  • 1 dl gresk yoghurt
  • 5 mynteblader
  • 1 ss tørket koriander
  • 1-3 ts gurkemeie – avhengig av hvor gul du ønsker at blandingen skal være

Slik lager du biryani

  1. Knus kanelstangen, kardemomme og nellik i en morter
  2. Hakk løk, chilli, ingefær og hvitløk
  3. Skjær tomaten i små biter
  4. Skjær kyllinger i små biter
  5. Kok risen etter anvisningen på emballasjen
  6. Smelt smører og stek det knuste krydderet
  7. Tilsett og stek laurbærblad, løk og chilli til løken er gylden
  8. Tilsett deretter ingefær, hvitløk, tomat og olje, og la blandingen steke i et par minutter
  9. Tilsett til slutt kylling med yoghurt, mynte, koriander og gurkemeie
  10. La blandingen steke en stund inntil kyllingen er gjennomstekt og blandingen har blitttykkere
  11. Vend den ferdigkokte risen inn i blandingen
  12. Dryss over med litt fersk koriander rett før servering.

Velbekomme!

Se den engelske filmen fra den indiske kokken Vah Reh Vah for en god forklaring på biryani!

Se oppskriftene på andre indiske retter som chana masala eller chapati her. Det indiske kjøkkenet er et av de mest inspirerende kjøkkener i verden. Her er det bare å kaste seg inn i eksperimenteringen av flere av de  interessante oppskriftene man kan hente herfra. Biryani er bare en av de mange spennende oppskriftene jeg er glad for å prøve.

Summary
recipe image
Recipe Name
Biryani
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email