Idag vil jeg dele en oppskrift på en skikkelig dansk barnevennlig kjøttdeiggryte. Denne gryten blir kalt millionbøf.
Retten består av hakket stekt oksekjøtt som blandes med løk, krydder og eventuelt grønnsaker, og serveres over potetmos, pasta eller ris.
Navnet millionbøf har den fått av at kjøttet deles i mange små biter under stekingen.
Navnet kommer av at oksekjøttet deles i mange små biter under stekingen – om det er en million små kjøttstykker, eller en kjøttstykke i mange små biter skal jeg la være usagt. Og det er egentlig ikke så farlig så lenge retten smaker godt, og det gjør den!
Millionbøf – oppskrift
Man kan nesten se på millionbøf som en fattigmannsutgave av den ellers mer kjente bolognese- eller kjøttsausen der den lages av en blanding av kjøtt og diverse grønnsaker og krydder man har liggende til det blir en saus. Det kan være alt fra mais, pølser, bacon, sopp, tomat, osv.
Jeg har derfor ikke en helt fast oppskrift på hvordan jeg lager millionbøf. Finner jeg sopp i kjøleskapet, så tilsetter jeg det. Finner jeg pølser i kjøleskaper, så tilsetter jeg det. Finner jeg mais i skapet, så tilsetter jeg det… osv. Idag, da jeg lagde denne varianten du ser under fant jeg ingen av delene, men tomatpure i skuffen, så derfor… du vet vel hva jeg vil si.
Ingredienser til 4 personer
- 1 lø
- 1 hvitløksfedd
- Litt olje til steking
- 400 g hakket oksekjøtt
- 1 boks tomatpuré
- Forskjellig krydder fra krydderhyllen – paprika, oregano eller lignende
- 3 dl vann
- 1 oksekjøttsbuljongterning
- 2½ dl fløte – har du ikke fløte kan du også bruke mer vann og gjevning
- Salt og pepper
Slik lager du millionbøf
- Grovhakk løken, og hakk hvitløken fint.
- Varm litt olje – og det skal være litt, ellers blir sausen for fettete – i en gryte.
- Tilsett løken, og stek et minutts tid.
- Tilsett kjøttet, hakk det opp og stekt til det har brunet
- Tilsett tomatpuré, og rør raskt og godt
- Rør inn ønsket krydder
- Tilsett vann og buljongterning
- La blandingen simre i 10-15 minutter.
- Tilsett fløte og la koke videre til blandingen har tyknet til ønsket konsistens
- Smak til med salt og pepper.
Servér med pasta eller potetmos
Bruk restene
Blir det rester kan du ha dem på en pizza, i en gratteng eller i en bakt potet.
Forberedelsestid: 5 minutter
Tilberedningstid: 20 minutter